Dobrodošli na blog efitnes


Počni da živiš zdravo! Budi FIT!

понедељак, 31. октобар 2011.

Tajne zdravog zivota



Zdravlje sa trpeze

Hrana je značajan faktor zdravog života i sve se češće i više dovodi u vezu sa očuvanjem zdravlja. Jesti umereno i kvalitetno, hranu koja je lek, a ne onu koja vodi u bolest glavna je mudrost savremenog čoveka. Opredelite se za raznovrsnu ishranu, podeljenu u više obroka, sa dosta voća i povrća, što manje masnoća i šećera, ali dovoljno biljnih vlakana i žitarica, ribe više nego crvenog mesa.


Kretanje čuva mladost

Trudite se da se što više i što češće krećete. Neprestano sedenje nije zdravo, pa ga treba kombinovati sa vežbama, rekreativnim redovnim sportskim aktivnostima ili jednostavno šetnjama svakog dana.


8+8+8 = zdrav život

Prava formula za dobar život je osam sati rada, osam sati sna i osam sati slobodnog vremena. Te slobodne sate provedite sa onima koje volite i koji vas vole, u pozitivnim mislima i radosti.

Bez velikih muka na malom prestolu


Probava počinje u ustima, a usitnjavanje hrane pomaže probavnom sistemu da razgradi namirnice. Sporije i dugo žvakanje prvi je korak do dobre probave. Sažvakana hrana iz usta spušta se jednjakom u želudac. Važno je izbeći jedenje u poluležećem ili ležećem položaju. Takođe nije preporučljivo ni jesti s nogu, jer se zbog brzog unosa hrana teže vari.


Obezbedite sebi odmor


Stručnjaci preporučuju polagano i smireno konzumiranje hrane. Posle jela treba se malo odmoriti, da se poboljša funkcija želuca i creva. Za vreme odmaranja treba izbegavati ležeći položaj, najbolje je sesti u udobnu fotelju, podići noge ili se smestiti u visok poluležeći položaj.


Intolerancija na hranu


Kada nastanu probavne smetnje neki se ljudi podvrgavaju analizama kako bi lekari bolje odredili šta nije u redu s njihovim stomakom. Pored brojnih analiza, postoji i test intolerancije na hranu. Takva testiranja mogu značajno pomoći u slučajevima hroničnih stanja kao što su upalni procesi probavnog sistema.


Tečnost treba piti između obroka


Voda ima važnu ulogu u dobroj probavi. Oko dve litre dnevno osiguraće dovoljnu količinu tečnosti u crevima kako bi se podstaklo mešanje hrane sa sokovima za varenje. Smanjen unos tečnosti usporava probavu i uzrokuje zatvor. Uzimanje većih količina tokom obroka može dovesti do razređenja sokova za varenje. Time se usporava njihovo delovanje i razgradnja hrane. Lekari savetuju da se dosta tečnosti pije između obroka, a tokom obroka maksimalno dva decilitra (jedna čaša). Poželjno je da se izbegava piće koja sadrži puno šećera, poput raznih gaziranih i prirodnih sokova. Najbolje je piti vodu, nezaslađen biljni čaj i isceđen voćni sok. Dobra probava značajno utiče na opšte zdravlje čoveka.Zato je veoma važno obratiti veću pažnju na hranu i piće koje unosimo u organizam, jer oni ili pomažu ili odmažu da se sačuva zdravlje i živi bez zdravstvenih tegoba.
Osim žvakanja, i redosled uzimanja hrane utiče na probavu. Važno je da se obrok započne hranom koja se prva razgrađuje, a to su ugljeni hidrati. Posle njih najbrže se razgrađuju meso, zatim sir i mlečni proizvodi koji sadrže belančevine. Posle njih trebalo bi jesti masti, a tek na kraju hranu bogatu vlaknima i celulozom poput žitarica i povrća.


Pet obroka dnevno

Količina hrane kao i razmak između obroka veoma su važni za dobru ishranu. Dnevnu količinu hrane treba raspodeliti na pet manjih obroka. Takođe je važno hraniti se raznoliko, umereno i približno u isto vreme svakog dana.


Smanjite stres


Mučnina, konstipacija, vetrovi, grčevi u želucu, nadutost stomaka i gorušica samo su neki od često spominjanih simptoma koji nastaju zbog loše probave. Na creva nepovoljno utiče i stres. Još ako se ne pazi na ishranu, ugrožavaju se probava i zdravlje.

Нема коментара:

Постави коментар