Dobrodošli na blog efitnes


Počni da živiš zdravo! Budi FIT!

понедељак, 31. октобар 2011.

Savršen obrok za dug i zdrav život


Koja vrsta ishrane čuva zdravlje?

Proučavajući gene, norveški lekari su dobili sledeći odgovor: jedite trećinu proteina, trećinu masti i trećinu ugljenih hidrata.
Grupa norveških naučnika je sprovela istraživanje na ispitanicima sa prekomernom telesnom masom, koje su hranili različitim kombinacijama namirnica, a pritom je beleženo kako to utiče na gensku ekspresiju.
Pokazalo se da ishrana koja sadrži 65% ugljenih hidrata uzrokuje preteranu aktivnost nekih gena, prvenstveno onih povezanih sa raznim upalnim procesima, razvojem kardiovaskularnih bolesti, nekih karcinoma, demencijom, šećernom bolesti tipa 2, odnosno glavnim bolestima današnjice povezanima sa lošim načinom života.
Dokazano je i pozitivno dejstvo većeg broja manjih dnevnih obroka, zatim važnost konzumiranja doručka, ali i večere, kao i optimalnog srazmera pojedinih visokovrednih nutrijenata.
Odlučite li se na promene u ishrani i načinu života budite uporni.
Smanjite unos krompira i zamenite ga brokolijem, uključite proteine i masti u svaki obrok, ispecite sopstveni hrskavi hleb od celih žitarica, izbacite beli pirinač i testeninu, jedite ribu bogatu polinezasićenim masnim kiselinama.
Najvažnija je raznolikost i umerenost da biste uravnotežili odgovor naših gena od kojeg i zavisi da li ćemo biti zdravi ili bolesni.

Нема коментара:

Постави коментар