Dobrodošli na blog efitnes


Počni da živiš zdravo! Budi FIT!

субота, 15. октобар 2011.

5 nutrienasa koja vam mogu pomoci pri mrsavljenju, izgradnji misica, u borbi za zdravo i jako srce


1.  Magnezijum - ovaj lagani mineral ima beskrajnu listu svojih poslova u nasem organizmu, jer je ukljucen u vise od 300 telesnih procesa. 
Nizak nivo magnezijuma moze uvecati nivo C-reaktivnog proteina, kljucnog markera kod srcanih oboljenja. Bez dovoljne kolicine magnezijuma svaka celija u nasem organizmu ce biti primorana da se bori za stvaranje energije.

2.  Vitamin B12 - ovaj vitamin je najbolji zastitnik vaseg mozga. Najcesca pojava deficita B12 se javlja kao posledica koriscenja nekih lekova. Lista tih lekova nije kratka i na njoj se nalazi sve, od proizvoda protiv gorusice pa do lekova za dijabetes.

3. Kalijum - bez ovog esencijalnog minerala, vase srce ne bi moglo da kuca, misici ne bi mogli da se kontrakuju, i mozak ne bi mogao da isprati citanje ove recenice. Kalijum pomaze celijama da koriste glukozu za energiju. Povecan nivo natrijuma uz deficit kalijuma, dovodi do povisenog krvnog pritiska, dok normalan nivo kalijuma pomaze u njegovom odrzavanju na normali. Jedite avokado, krompir, banane...

4.  Jod - tiroidnoj zlezdi je neophodan jod za produkciju hormona T3 i T4. Oba pomazu u kontrolisanju efikasnosti sagorevanja kalorija. Dok nedovoljan unos joda moze doprineti dobijanju kilograma i osecaju zamora.

5. Vitamin D - ovaj vitamin je stekao svetsku slavu igrajuci vaznu ulogu u jacanju kostiju i skeleta. Ali njegova neophodnost se ne zavrsava na tome. Osobe sa deficitom vitamina D imaju vece sanse da dozive srcani udar ili slog. Razlog? Vitamin D pomaaze smanjenju inflamacije u arterijama.

2 коментара:

  1. Preko koje namirnice se unosi jod ?
    Znam samo za Jodi sok ...... Hvala

    ОдговориИзбриши
  2. Najznačajniji izvor joda je jodirana kuhinjska so. Školjke, morska alga kelp i drugi morski organizmi apsorbuju velike količine joda u morima. Beli luk, susam, soja, spanać su takođe, dobri izvori joda.

    ОдговориИзбриши