Dobrodošli na blog efitnes


Počni da živiš zdravo! Budi FIT!

недеља, 13. новембар 2011.

Neki uzroci celulita


Neki uzroci celulita

Medicinski stručnjaci utvrdili su neke od razloga koji pospešuju stvaranje potkožnog masnog tkiva i celulita.

Šta uzrokuje nastanak celulita i šta ne treba raditi?

Loša ishrana

Hrana koju jedemo može stvarati masnoće koje se nagomilavaju u telu.

Masno meso (svinjsko meso, crveno meso) i proteini životinjskog porekla, pogotovu u većim količinama, glavni su uzroci gojaznosti i celulita.

So, slana hrana, ljuta i preterano začinjena hrana vezuju vodu u organizmu, a sa njima i štetne sastojke, čime se stvaraju masne naslage.

Puter, margarin, slatkiši, grickalice, brza hrana i druge namirnice koje sadrže mnogo aditiva spadaju u uzročnike celulita.

Punomasne sireve i mlečne proizvode sa velikim sadržajem masnoće treba izbegavati u ishrani.

Neredovna ishrana uzrokuje nepravilno varenje i povećanje težine, kao i stvaranje masnih naslaga i celulita. Teške i kasne večere dovode do gojaznosti, ali i do stvaranja celulita.

Loše navike

Cigarete, duvanski dim ili boravak u zadimljenim prostorijama, kao i udisanje smogom zagađenog vazduha, unose u krvotok toksine koji se talože u telu i jedan su od uzroka pojave celulita.

Kafa i gazirana pića pospešuju zadržavanje vode u organizmu, tako da se i toksini zadržavaju.

Alkohol, slično kao i pušenje, utiče na oslobađanje slobodnih radikala, koji utiču na stvaranje masnih naslaga u telu.

Manjak tečnosti, obične vode ili sokova, nanosi štetu svakom telu, jer se otrovne materije ne razblažuju i ne izbacuju već se zadržavaju u organizmu.

Neredovna lična higijena, neredovno kupanje i preterano znojenje, izazivaju zapušavanje znojnih žlezda i stvaranje potkožnih naslaga.

Savremen način života

Sedenje (pored kompjutera, pored televizora, u kolima, na poslu...) negativno utiče na zategnutost mišića, na varenje i na cirkulaciju.

Gojaznost ili prekomerna telesna težina povećavaju rizik od nastajanja mnogih bolesti, pa pojačavaju i stvaranje celulita.

Stres je u savremenom životu jedan od glavnih uzroka mnogih bolesti pa i stvaranja celulita. Iako smo svi mi izloženi čestim stresnim situacijama i svakodnevnim psihofizičkim naporima, ukoliko se ne odmaramo pravilno i ne spavamo dovoljno, stvaramo dodatne uslove za mnoge bolesti.

Brze i povremene dijete, naglo menjanje telesne težine, šokiraju organizam i ne doprinose smanjenju viška kilograma ni smanjenju celulita.

Šta činiti?

Da bi se pobedio ili bar smanjio celulit:

Potrebno je jesti što više voća, povrća, koštunjavih plodova i integralnih žitarica.
Na trpezi treba imati često ribu i živinsko meso umesto masnih mesa.
Odmarati se što više i spavati redovno (opuštanje i masaža) - preduslov za zdrav i dug život.
Redovno se baviti umerenim fizičkim aktivnostima (šetnja, pilates, plivanje...).
Važno je piti što više tečnosti (voda, prirodni sokovi, čajevi, negazirana i bezalkoholna pića).

2 коментара:

  1. Ja mislim da je celulit mozda neunistiv i da naucnici jos uvek nisu utvrdili zbog cega zaista nastaje celulit, nego samo nagadjaju.

    Iako se pridrzavam svega ovoga kao sto je gore navedeno vec jako dugo , pomalo imam celulit i ne znam sta vise da preduzmem da on skroz nestane.

    Tako da mislim da se ne zna sta je pravi razlog nastanka celulita. :)

    ОдговориИзбриши
  2. Ne moze se potpuno ukloniti,moguce ga je bar ublaziti i spreciti pogorsanje.A tekst moze da posluzi i kao preventiva. Pozdrav i hvala na citanju,komentaru....

    ОдговориИзбриши