Dobrodošli na blog efitnes


Počni da živiš zdravo! Budi FIT!

понедељак, 7. новембар 2011.

Vežbanjem protiv Alchajmera




Redovno vežbanje može da pomogne u sprečavanju oštećenja mozga povezana sa neurodegenerativnim  bolestima kao što su Alchajmerova bolest, prema istraživanju objavljenom ovog meseca u Elsevier časopisu mozak,ponašanje i imunitet (Elsevier: Brain, Behavior, and Immunity ).

"Vežba omogućava mozgu da brzo proizvede hemikalije koje sprečavaju štetne upale", rekao je profesor Jean Harry, koji je vodio studiju u Nacionalnom institutu za zaštitu zdravlja u Sjedinjenim Američkim Državama. "To bi moglo da nam pomogne da razvijemo terapijski pristup za ranu intervenciju u sprečavanju oštećenja mozga."

Prethodna istraživanja su već pokazala da vežbanje nakon povrede mozga može pomoći  mehanizmima za popravku. Ova nova studija pokazuje da vežbanje pre početka oštećenja  modifikuje moždano okruženje na takav način da su neuroni zaštićeni od teških inzulta.
U studiji su korišćeni eksperimentalni modeli oštećenja mozga, u kojima su miševi izloženi hemikaliji koja uništava hipokampus, deo mozga koji kontroliše učenje i pamćenje. Miševi koji su redovno vežbali pre izlaganja ovoj hemikaliji, počeli su da proizvode interleukin-6 u mozgu, koji je redukovao štetni zapaljenski odgovor i sprečavao gubitak funkcije hipokampusa.

Farmakološke terapije koje bi trebalo da regulišu i smanje upale kod starijih ljudi i onih sa Alchajmerovom bolešću su bilemanje uspešne. Ovo istraživanje pomaže da razumemo kako vežba može da utiče razvoj mnogih stanja kod ljudi, kao što su poremećaj nervnog razvoja i pojava neurodegenerativnih bolesti.

"Ovaj elegantni niz eksperimenata otkriva alternativni put kojim dobrovoljno fizičko vežbanje može  zaštititi neurone hipokampusa", rekao je dr Ruth Barrientos sa Odeljenja za psihologiju i neurologiju na Univerzitetu u Koloradu. "Studija o ulozi vežbe kao terapeutske intervencije će nesumnjivo dobiti na značaju u godinama koje dolaze. Možda je najveći izazov sa ovih istraživanja neće biti više otkrića ubedljivih dokaza o anti-neuroinflammatornim efektima  vežbanja, već umesto toga, naterati sve ljude da vežbaju dobrovoljno i redovno. "

Нема коментара:

Постави коментар