Dobrodošli na blog efitnes


Počni da živiš zdravo! Budi FIT!

понедељак, 7. новембар 2011.

Program za dugovečnost




Anti aging program je način života za dugovečnost i zdravlje, i što pre ga prihvatite, duže ćete biti puni energije i vitalnosti. Anti aging program se sastoji iz tri dela: anti aging fitnesa, ishrane i antistres programa.
Anti aging fitnes je program vežbi, doziran, čija je osnova u individualnom pristupu. Iako je fizička aktivnost dokazan način za usporavanje starenja, nije svako vežbanje zdravo. Cilj vežbanja u ovom programu je da ubrzamo metabolizam koji se sa godinama usporava, postanemo fit, i redefinišemo svoje telo, a da pritom ne izazovemo oksidativni stres koji nas čini starijim. To postižemo praćenim izbalansiranim treningom izdržljivosti i snage. Tako balansiramo hormone, smanjujemo stres i vraćamo energiju svome telu.
„Tokom pravilno doziranog treninga antioksidantni sistem je dovoljan da nas zaštiti od inicijalne produkcije slobodnih radikala. Kod predoziranog treninga može doći do oksidativnog oštećenja tkiva. Takođe, za nastanak oksidativnog oštećenja tkiva značajni su životna dob, utreniranost i ishrana osobe.

Redovno vežbanje, ispravna ishrana

Redovnim i uravnoteženim vežbanjem se postiže povećanje aktivnosti antioksidantnih enzima, smanjuje incidenca „oboljenja oksidativnog stresa” i usporava proces starenja”, kaže dr Žaklina Davičević – Elez.
Drugi segment je ishrana. Mi smo ono što jedemo i mislimo, zato jedite zdravo i mislite pozitivno. Dijeta nije rešenje! Našem telu treba dati dovoljnu količinu vitamina i antioksidanata koji se nalaze u voću i povrću, ugljenih hidrata sa niskim glikemijskim indeksom, i esencijalnih masnih kiselina omega 3, 6 i 9. Osnovni cilj je da ishranom obezbedimo ravnomernu količinu energije u toku dana nizom manjih obroka. Na taj način se hrana optimalno koristi i održava ravnomeran nivo insulina u krvi. Svako suvišno lučenje insulina predstavlja faktor ubrzanog starenja.

Bez stresa je lepše

Treći segment anti aging program je antistres, koji čine joga i relaksacija. Pronaći utočište usred životnog haosa je preduslov za postizanje ravnoteže u životu. Joga znači jedinstvo tela i duše. Različitim tehnikama – disanje, joga položaji i relaksacija - otklanjate energetske blokade, postižete balans i opuštate se. Joga nidra, duboka jogička relaksacija kojom se završava čas, snižava nivo kortizola i na taj način pozitivno deluje na stres. MI ne možemo ukloniti spoljne uticaje koji izazivaju stres, ali možemo da naučimo da ga se oslobodimo.

Odgovornost prema sebi

Usvajanje anti aging programa kao načina života u današnje vreme predstavlja odgovornost prema sebi. Zdravlje je prirodno stanje kome teži naše biće. Odsustvo fizičke aktivnosti, neadekvatna ishrana i stres vam oduzimaju energiju i vitalnost i čine da ubrzano starite. Prihvatiti zdrav način ishrane, pozitivno mišljenje, vežbanje i relaksaciju znači da ste ispunili preduslove da, dok ste živi, ostanete mladi, vitalni, zdravi i poletni.

Нема коментара:

Постави коментар