Još se nedovoljno zna da mnoge zdravstvene tegobe možemo da otklonimo hranom koja je i definisana kao alternativa medikamentima, a još i obogaćena bioaktivnim komponentama.
Koju hranu nazivamo funkcionalnom?
Odgovor je logičan – onu čijom se dužom konzumacijom može preventivno ili terapeutski uticati na različite aspekte zdravlja ljudi. Predstavlja hranu obogaćenu bioaktivnim komponentama (mineralima, antioksidantima, omega -3 kiselinama….), a termin Funkcionalna hrana javlja se prvi put osamdesetih godina prošlog veka u Japanu. Definiše je u stvari kao alternativu medikamentima.
I na srpskom tržištu ima proizvoda koji mogu poneti ovu oznaku. Uglavnom dolaze iz uvoza, ali ima i domaćih mešavina prirodnih, dijetalnih biljnih vlakana, obogaćenih Omega- 3 - masnim kiselinama.
Analize efekata upotrebe funkcionalne hrane su pokazale da se sa dva takva obroka dnevno zdravstvene tegobe kao što su povišena telesna težina, povišeni trigliceridi, sećer, holesterol itd.) mogu sanirati. Takva istraživanja o uticaju ishrane na naše zdravlje sve su brojnija u svetu, a pokret za promociju zdrave hrane jača i u Srbiji.
Нема коментара:
Постави коментар