Dobrodošli na blog efitnes


Počni da živiš zdravo! Budi FIT!

среда, 16. новембар 2011.

Jedite i lečite se


Još se nedovoljno zna da mnoge zdravstvene tegobe možemo da otklonimo hranom koja je i definisana kao alternativa medikamentima, a  još i obogaćena bioaktivnim komponentama.


Koju hranu nazivamo funkcionalnom?
Odgovor je logičan – onu čijom se dužom konzumacijom može preventivno ili terapeutski uticati na različite aspekte zdravlja ljudi. Predstavlja hranu obogaćenu  bioaktivnim komponentama (mineralima, antioksidantima, omega -3 kiselinama….), a  termin Funkcionalna hrana javlja se prvi put osamdesetih godina prošlog veka u Japanu. Definiše je u stvari kao alternativu medikamentima.
I na srpskom tržištu ima proizvoda koji mogu poneti ovu oznaku. Uglavnom dolaze iz uvoza, ali ima i domaćih mešavina prirodnih, dijetalnih biljnih vlakana, obogaćenih Omega- 3 - masnim kiselinama.
Po strukturi, Funkcionalna hrana su dijetalna biljna vlakna od voća, povrća i leguminoza (jabuka, soja, grašak, boranija...). Njihova osobina je da apsorbuju razne toksine i teške metale i time utiču na detoksikaciju ljudskog organizma. Industrijska hrana je, prepuna aditiva i hemikalija i prosečan konzument tu teško može da se snađe. Pod izgovorom da je  to tehnoloski neophodno i opravdano, dodaju se veštački zaslađivači, boje, i arome od kojih su mnogi i alergeni i kancerogeni. Tako šlag pena poznatog nemačkog proizvođača ima u sebi veštački zaslađivač Aspartan za koji je klinički dokazano da izaziva kancer na mozgu i Alchajmerovu bolest! I gazirana pića strane proizvodnje bez šećera sadrže najgore veštačke zasladjivače. Na domaćem tržištu dobro je pozicioniran i začin koji sadrži 18 odsto Mono Sodium Glutamata. To je so glutaminske kiseline koja je kancerogena. Upotreba tog začina ne utiče stetno na zdravlje ljudi za nedelju-dve,nego za godinu i više dana (supstance poznate u literaturi kao “kumulativni otrov”)..
Analize efekata upotrebe funkcionalne hrane su pokazale da se sa dva takva obroka dnevno zdravstvene tegobe kao što su povišena telesna težina,  povišeni trigliceridi, sećer, holesterol itd.) mogu sanirati. Takva istraživanja o uticaju ishrane na naše zdravlje sve su brojnija u svetu, a pokret za promociju zdrave hrane jača i u Srbiji.

Нема коментара:

Постави коментар