Dobrodošli na blog efitnes


Počni da živiš zdravo! Budi FIT!

петак, 18. новембар 2011.

Gojaznost, vežbanje i zdravlje


Mnogi znaju da je svakodnevna umerena fizička aktivnost (vežbanje) jedan od presudnih faktora za održanje vitke linije i očuvanje zdravlja, ali im je teško da to saznanje sprovedu u delo.
Mnogi časopisi i nazovistručnjaci savetuju brze, ekspres i kratke dijete sa usputnim vežbanjem. Takve aktivnosti su samo šok za organizam, a rezultati su kratkoročni i privremeni.
Bitno je promeniti navike: jesti manje visokokalorične hrane, više voća i povrća i stalno se baviti umerenim fizičkim aktivnostima.
Pored pravilne ishrane, za idealnu težinu i očuvanje zravlja veoma je važno i za žene i za muškarce da se ne olenje i da se svakoga dana kreću (pešače, vežbaju, šetaju ili plivaju...).
Česta je greška početi sa vežbanjem pa prestati. Važno je ne preterati u početku, ali istrajati.
Tokom vežbanja svako od nas počne sebi da postavlja određena pitanja.
Držim dijetu - ne treba mi vežbanje?
Ne treba vežbati samo kada ste "nabacili" previše kilograma već i da biste održali liniju, zategli mišiće i očuvali svoje zdravlje. Ako držite dijetu, treba da vodite računa i o ishrani, a vežbanjem (šetnjom ili sportom) zatežu se mišići i poboljšava zdravlje.
Posle nekoliko dana vežbanja odustajem
Lepo je što ste počeli, ali nije lepo što niste istrajali i što ste odustali. Ne treba odjednom početi intenzivno (pa preterati) i dobiti upalu mišića ili se premoriti. Najbolji su rezultati kada se počne postepeno i tako nastavi. Mogu se praviti pauze od dan-dva, ali je bitno nastaviti (vežbe, plivanje, trčanje, šetnja, penjanje uz stepenice i slično).
Sala i rekviziti su skupi
Niko vas ne primorava na najskuplje sale, na skupe učitelje, vrhunske rekvizite i skupu opremu. Uskladite vežbe sa svojim mogućnostima. Vežbajte u najbližoj sali (vežbaonici), u svojoj sobi ili u parku koji vam je blizu. Prilagodite vreme, salu, opremu i sve ostalo svojim objektivnim mogućnostima. U skuplje vežbaonice i bazene idite povremeno, a za stalno nađite jeftiniju mogućnost...
Od vežbanja mi je postalo dosadno
Da vam ne bi bilo dosadno, promenite nešto: fitnes centar, učitelja, salu, način vežbanja, idite u šetnju u drugi kraj grada. Napravite neku promenu: nađite novo vreme za vežbu ili novo društvo, izbor je veliki.
Nemam vremena
Važno je organizovati se, a za to postoji mnogo načina. Pešačite do posla (bar jedan deo). Penjite se nekoliko spratova bez lifta. Kupite neku sobnu spravu za vežbanje...
Danas se osećam loše i loše je vreme
Izgovora ima uvek, ali danas možete manje vežbati ili prošetati tržnim centrom, a sutradan nadoknaditi i neće biti problema. Uvek u sobi možete uraditi neku vežbicu ili neko razgibavanje.
Nedostajem porodici
Ponekad se organizujte tako da prošetate sa decom ili supružnikom. Možete i zajedno da vežbate ili vežbajte kada su ukućani na nekom drugom mestu (škola, posao, izlazak...)
Ne volim da vežbam
Vežbajte zbog svog zdravlja i svojih kilograma, a izaberite aktivnost koja vam se sviđa i koja vam odgovara.
Osećam krivicu dok vežbam
Vi ste zaslužili da se malo posetite sebi i da to ide u prilog i vašem zdravlju i vašem raspoloženju, a to je korist i za porodicu.
Dovoljno vežbam uz svakodnevne obaveze
To vi mislite i u pravu ste ako na poslu i kod kuće obavljate teške fizičke poslove, ali to najčešće nije istina. Ako često sedite ili ste nagnuti nad kuhinjom, vi razvijate samo neke mišiće. Odgovarajućim vežbama treba potrošiti još kalorija i razmrdati i druge mišiće.
Izgledam smešno dok vežbam
Nećete vežbati u žutoj trenerici na sredini prometne ulice ili tamo gde prolaze mala deca. Nađite fitnes centar gde su vaši vršnjaci ili šetajte i trčite parkom gde to i drugi rade. Zaključak je da vežbanje treba prilagoditi mogućnostima i okolini koja nas okružuje, a to je uvek moguće, pogotovu ako imate nekoga da vam povremeno pravi društvo.
Vežbam, ali nema rezultata
Rezultata uvek ima, ali je pitanje šta zapravo hoćete. Uporno vežbanje na duže staze poboljšava kondiciju, zateže mišiće, poboljšava san, pozitivno utiče na srce i krvne sudove, smanjuje stres... Sve su to rezultati koji se ne vide na prvi pogled, ali su veoma značajni. Veliki je rezultat i kada prestanete da se gojite. Tokom vremena će i težina pasti, a mišići se zategnuti, kondicija narasti i ukupno zdravlje se poboljšati (krvni pritisak, puls, holesterol, broj krvnih zrnaca, imunitet...).

Нема коментара:

Постави коментар