Dobrodošli na blog efitnes


Počni da živiš zdravo! Budi FIT!

петак, 18. новембар 2011.

Rekreativno hodanje po hladnom vremenu


Hodanje je tako jednostavan, a višestruko koristan način rekreacije, koji možete primenjivati u svakoj zgodnoj prilici. Ali, kada dođu prvi hladni dani, obično imamo manje volje za uobičajene aktivnosti, pa i za rekreaciju.
Za većinu ljudi, rekreativno hodanje i drugi vidovi vežbanja koji se obavljaju napolju bezbedniji su u hladnim danima nego u toplim letnjim vlažnim danima. Prilikom hodanja, vaša telesna temperatura raste, tako da, kada je vruće, dobijate duplu dozu vreline. Sa druge strane - kada šetate po hladnom vremenu, možete regulisati svoju telesnu temperaturu mnogo lakše. Ako osetite da ste se preterano zagrejali, možete usporiti korak, raskopčati jaknu, skinuti kapu ili rukavice i tako brzo rešiti problem.
U prohladnim danima, neki od nas treba da preduzmu dodatne mere kada nameravaju da se rekreiraju na otvorenom prostoru. Ako na primer imate neki od srčanih problema, trebalo bi da konsultujete svog lekara pre nego što počnete da vežbate.
Neophodne su vam i vežbe zagrevanja, da biste dozvolili svom telu da se lagano prilagodi na spoljašnju hladnoću. Ako to ne učinite, rizikujete da dobijete anginu, a u ekstremnim slučajevima i srčani udar. To objašnjava neke slučajeve srčanog udara kod ljudi koji su nezagrejani čistili sneg.
Bolje je da se zagrejete dok ste još u kući, pre nego što izložite svoje telo hladnom vazduhu.
Rekreiranje u zimskom periodu takođe može biti rizično za dijabetičare. Hodanjem po hladnom vremenu vaše telo sagoreva više kalorija, pa potom zahteva više glukoze, što može biti problem kod osoba sa dijabetesom. Ako spadate u ovu grupu, morali biste se posavetovati sa lekarom o uslovima vežbanja, eventualnim izmenama u lekovima i ishrani.
Dakle, savetovanje sa stručnim licem je poželjno u slučaju navedenih bolesti, kao i drugih hroničnih bolesti.
Kad je oblačenje u pitanju, stručnjaci preporučuju slojevitu garderobu. Tako je možete prilagođavati shodno konkretnim spoljašnjim uslovima i svojim različitim aktivnostima.
Pošto ste dobro zaštitili svoje telo odgovarajućom odećom i obućom, ne zaboravite na - zaštitu kože. Hladnoća i vetar znaju biti nemilosrdni koliko i sunce u letnjim danima. A ni zimsko sunce nije za potcenjivanje - ultravioletni zraci su jednako štetni kao i leti, tako da su naočari za sunce poželjan detalj. Rešenje je - krema za lice, a na rukama obavezne rukavice.
Kada ste se potpuno obezbedili, počnite da uživate u rekreaciji i udisanju svežeg zimskog vazduha.

Нема коментара:

Постави коментар