Dobrodošli na blog efitnes


Počni da živiš zdravo! Budi FIT!

уторак, 8. новембар 2011.

Podmladite duh i telo


Učinite mali napor i svakoga dana odvojite delić svog dragocenog vremena za vežbe zbog kojih ćete se, kada ih završite, osećati kao da imate deset godina manje. Nemojte da se štedite! Protegnite se i savijte leđa, dajte malo oduška svom telu, hodajte, ne morate da trčite, ali ostanite u fizičkoj kondiciji. Čak i ako pri hodanju imate probleme sa leđima ili nogama, hodajte. Hodajte unazad. Možda zvuči suludo, ali time se ne rasterećuju samo leđa i noge nego se istežu i oni mišići koji se inače slabo koriste. Uz to se mozgu daje podsticaj, jer je zaokupljen koordinacijom novih pokreta.

Većina ljudi ima problema sa leđima. Pre svega, rad za računarom opterećuje leđa. Najčešće se pri tom još zgrčimo, jer smo pod stresom. Posledica su bolovi u leđima. Ugledajte se na mačke - koliko se često istežu i savijaju leđa. Zbog toga češće savijajte leđa kada duže sedite za radnim stolom. To vas ništa ne košta. Ukoliko pod svakodnevnim pritiskom stiskate ruke u pesnice, što otežava prokrvljavanje ruku, trudite se da u pauzama ispružite ruke i raširite prste. Ova vežba u prenosnom smislu deluje i na um, jer se opuštate. Za intenzivniju vežbu možete se igrati gumicom za brisanje, koja se jednom rukom vrti oko svakog prsta ruke, a posle toga ispružite i raširite prste.

Imajte na umu da s vremena na vreme nije loše promeniti položaj u kojem ste. Ako, na primer, celoga dana rukom manipulišete mišem na kompjuteru, učinite to povremeno i levom rukom. To se, naravno, odnosi na sve druge jednolične radnje. Violinistima se, recimo, preporučuje da postave violinu na drugo rame i uzmu gudalo drugom rukom. Ova promena je i zdrava jer monotoni pokreti ne opterećuju samo naše telo već i mozak koji mora da bude oslobođen nepotrebnih pritisaka da bi mogao normalno da funkcioniše.

Нема коментара:

Постави коментар