Dobrodošli na blog efitnes


Počni da živiš zdravo! Budi FIT!

субота, 19. новембар 2011.

Gojaznost: uzroci i lečenje


Gojaznost je jedan od velikih problema savremenog čovečanstva. Prema novijim podacima, više od dve trećine žena i polovina muškaraca ima višak kilograma. Problem gojaznosti je naročito izražen kod starijih osoba.
Gojaznim osobama smatraju se one čiji je indeks telesne mase iznad 30. Osobe koje imaju višak kilograma imaju povećan rizik od: bolesti srca i krvnih sudova, dijabetesa tipa 2, osteoartitisa, problema sa varenjem, nekih vrsta raka, neplodnosti, problema u trudnoći, menstrualnih tegoba...
Uzroci gojenja
Koji su uzroci gojaznosti - veoma je komlikovano i složeno pitanje i na njega nema jednostavnog odgovora.
Iako nisu poznati svi razlozi zbog čega dolazi do gojenja, ustanovljeni su neki od uzroka prekomerne težine.
Doba dana kada se jede – preskakanje doručka ili kasni doručak, obilan ručak ili kasna večera su veliki uzročnici nagomilavanja suvišnih kilograma.
Način na koji se jede - doprinosi gojenju; misli se na brzo trpanje hrane u usta ili gutanje hrane bez mnogo žvakanja.
Kvalitet i kvantitet obroka - brza hrana, masna hrana, jednolična ishrana, obilni obroci pomešani sa dosta alkohola ili sa gaziranim napicima - stvaraju uslove za pojavu viška kilograma.
Nasledne osobine – osobe koje u porodici imaju gojazne roditelje ili pretke treba znatno više da vode računa o ishrani kako ne bi postale previše uhranjene.
Fizička neaktivnost - predstavlja jedan od faktora nagomilavanja kilograma, jer ukoliko se u organizam unese više kalorija nego što se sagori, suvišni kilogrami su neizbežni.
Brzina metabolizma – je različita kod svakog čoveka tako da pojedine osobe brzo "sagore" pojedenu hranu, dok je kod drugih osoba ovaj proces usporen, pa se suvišne masti nagomilavaju u telu.
Godine života (proces starenja) – kod starijih osoba je iz više razloga pojačana sklonost ka gojenju: usporen metabolizam, smanjene fizičke mogućnosti i aktivnosti, prestanak rasta, "staračke" bolesti...
Bolesti – kod nekih ljudi uzroci gojaznosti mogu biti zdravstveni poremećaji i tegobe kao što su: preosetljivost na hranu, bolesti štitne žlezde, količina stresa, bolesti imunog sistema, dijabetes...
Lečenje gojaznosti
Ukoliko govorimo o tome da je gojaznost bolest, onda možemo govoriti o lečenju gojaznosti. To je u stvari skup raznih mera i aktivnosti da se na zdrav način telesna težina svede na normalnu meru.
Kao što je i samo nastajanje suvišnih kilograma veoma kompleksno i prouzrokovano mnogim faktorima, tako i smanjenje viška kilograma nije prosto. Najveća je zabluda da se brzo može smršati, jer brze i kratke dijete i druge aktivnosti donose kratkoročne rezultate, a odmah po vraćanju starim navikama, kilaža se vraća, pa čak i povećava.
Navodimo samo neke od metoda ili načina da se smanje suvišni kilogrami.
Ishrana je jedini siguran način u borbi protiv gojaznosti. Ukoliko ste ozbiljno rešili da se "nosite" sa suvišnim kilogramima, onda treba prekinuti sa lošim navikama u ishrani i trajno se opredeliti za: dovoljnu količinu raznovrsne hrane, smanjenje količine visokokalorične hrane u obrocima, više manjih obroka u toku dana, više voća i povrća, više vlaknaste hrane, više ribe na trpezi, manje mesa i masne hrane, kao i brze hrane sa puno dodataka i aditiva; treba piti zeleni čaj, smanjiti količinu šećera (pogotovu belog) i slatkiša u ishrani, smanjiti alkoholna pića, ili ih izbaciti iz upotrebe...
Fizičke aktivnosti su još jedna veoma važna mera u smanjenju prekomernih kilograma ili održavanju postojeće težine. Iako sportske aktivnosti mnogima padaju teško, to je jedini način da se što više kalorija utroši i sagori kako se masne naslage ne bi taložile na stomaku i drugim delovima tela. Obavezno treba vežbati, trčati ili šetati 3-5 puta dnevno po 30 do 60 minuta. Ovde mogu pomoći prijatelji (komšije, deca, unuci...) za zajedničko vežbanje ili šetnje, a i šetanje kućnog ljubimca može biti od pomoći. Treba smanjiti ili izbaciti dugotrajno izležavanje pored televizora ili dugotrajno sedenje pored kompjutera, u kafani... Ukoliko imate dobru knjigu ili dobrog učitelja, joga-vežbe mogu biti od koristi.
Farmaceutska sredstva ne treba uzimati da bi se brzo smanjila težina. Od farmaceutskih preparata preporučujemo jedino uzimanje omega-3 masnih nezasićenih kiselina i multivitamina, kako bi se pri smanjenoj količini unetih namirnica u organizam održala potrebna količina vitamina i minerala.
Smanjenje stresa je važna stavka u borbi protiv gojaznosti, odnosno nervoznog trpanja hrane u usta. Tu pomaže odmaranje, šetnje, razgovori sa prijateljima, čitanje...
Ostalo što može pomoći: alternativna medicina, lekovito bilje, homeopatija, aromaterapija, akupresura, akupunktura... Ipak, sve to treba da vam preporuči stručna i kvalifikovana osoba za pomenute oblasti.
Preporuka
Ukoliko imate ozbiljnih problema sa suvišnim kiogramima ili vam oni ozbiljno ugrožavaju zdravlje, treba da se obratite lekaru ili nekoj zdravstvenoj ustanovi koja se bavi problemima prekomerne težine.

Нема коментара:

Постави коментар