Dobrodošli na blog efitnes


Počni da živiš zdravo! Budi FIT!

среда, 2. новембар 2011.

Sve o trenažnom biciklu




Jednostavnost i genijalnost

Tako jednostavan pronalazak da je pravo čudo što ga niko nije osmislio sve do kraja devetnaestog veka. Genijalno rešenje - lako i brzo prevozno sredstvo koje se krece samo zahvaljujući ljudskoj snazi, zasnovano na svega dva točka, jednom lancu i metalnom ramu.

Brz, jeftin, ekološki prihvatljiv

Od samog početka pa do danas bicikl je evoluirao, našao primenu u mnogim delatnostima i dokazao se kao relativno brz, jeftin i nadasve ekološki priihvatljiv način prevoza. Na kraju, ušao je doslovce i u mnoge domove - u vidu trenažnog bicikla.

Trening uz pun komfor doma

Kada odlučite da se posvetite nezi svog tela ključno je da nađete nešto u čemu ćete uživati, nešto što je “lako” , a opet i efikasno. Tu vožnji trenažnog bicikla nema premca; jer dok gledate TV, slušate muziku, čitate svoj omiljeni časopis i držite sve male i nestašne ukućane na oku, ujedno i sebi možete posvetiti malo pažnje.
Ovakva vrsta treninga vam pruža pun komfor doma. Za razliku od šetnje ili džogiranja - nećete zavisiti od vremenskih prilika. Ukoliko cenite svoju privatnost i mir, smatrajući da ih ne biste imali u teretani, oni će vam biti potpuno zagarantovani vežbanjem kod kuće.

Još neki dodatni argumenti za:

Trenažni bicikl je bezbedan i za početnike, pa čak i preporučljiv, jer je za razliku od ostalih vrsta treninga mnogo manje naporan za neuhodane zglobove i mišiće.
Vožnja trenažnog bicikla je mnogo lakša za izvođenje od recimo šetnje na pokretnoj traci, a uključuje aktivnost istih grupa mišića.
Sve u svemu – ovakav trening zahteva manje truda i za njega vam ne treba ona ogromna količina volje koju lako gubimo već prvi put kad se uhvatimo neke od sprava iz teretane.
Mnogo manje napora ne mora da znači i da sagorevate manje kalorija, jer su veliki nožni mišići njihovi značajni potrošači. A kada sedite u uspravnom i pravilnom položaju za vožnju bicikla, u treningu delom učestvuju i trbušni mišići, kao i mišići donjeg dela leđa.

Srce, krvotok, tetive

Možete sami i nadograditi ovaj trening, tako što ćete dok okrećete pedale dodatno stezati trbušne mišiće. Za nekoliko dana ćete primetiti kako su vam svi ovi mišići mnogo pokretljiviji i kako se raspon pokreta vaših nogu povećao. Posebnu korist će imati vaše tetive!
Vašim krvnim sudovima i srcu vožnja trenažnog bicikla će pomoći da budu u dobroj formi i to na vrlo blag - najmanje agresivan način. Trening će postepeno osnažiti vaše srce i poboljšati krvotok.

Protiv stresa

Dobro se zna da izvođenje određenih vežbi može da olakša i bolove u pojedinim delovima tela. Neke od studija su utvrdile da upravo vožnja bicikla u trajanju od 15-30 minuta dnevno spada među najpovoljnije treninge za olakšavanje hroničnih bolova - poput onog u donjem delu leđa.
Pri treningu na biciklu, naime, kičma je vrlo malo opterećena, a samim treniranjem se oslobađaju endorfini – hormoni koji određuju koliko jako osećamo bol. Bol u leđima je vrlo čest pratilac i stresnih stanja, anksioznosti pa i depresije. I kod ovih problema samo vežbanje i endorfin stvoren tokom njega pomažu da se ublaže tegobe. Dakle, razmislite o biciklu – jer zaista je mnogo argumenata za!

Нема коментара:

Постави коментар