Sasvim je u redu povremeno jesti nezdravu hranu. Ako pojedete sniclu na nekoj proslavi ili se pocastite kolacima na rodjendanu, to vam nece podriti imuni sistem i dovesti do bolesti. Problemi nastaju ukoliko nezdrava hrana predje u naviku.
Izbegavajte obradjenu hranu. Kuvanje, konzerviranje, ljustenje, mlevanje i drugi oblici obrade unistavaju hranjljive materije koje sprecavaju bolesti. Osim toga, obradjena hrana ima veci sadrzaj soli i secera.
Izbegavajte aditive, konzervanse i druge dodatne hemikalije. Za aditive i konzervanse je dokazano da otezavaju astmu i alergije kod osetljivih osoba, izazivaju migrenu, hiperaktivnost kod dece, a verovatno i rak.
Izbegavajte zasicene masti. Hrana s visokim sadrzajem zasicenih masti moze dovesti do srcanih bolesti, dijabetesa odraslih i raka. Ogranicite unos butera, masti, govedine, ovcetine, jaja, sira, sladoleda i punomasnog mleka (obrano je u redu). Pazite da razlikujete zasicene masti od "pozitivnih" masti koje se nalaze u hrani kao sto su riba i maslinovo ulje.
Izbegavajte previse soli. oristite so, ili natrijum-hlorid, u umerenoj kolicini. Ne dosoljavajte hranu za stolom i izbegavajte slana jela kao sto su supe u kesici i soja-sos. Natrijum je svima potreban, ali vecina ljudi ga unosi mnogo vise nego sto je neophodno. Smatra se da je 3,5 grama natrijuma-oko 1 kasicica soli- sasvim dovoljno za ljude koji ne pate od krvnog pritiska. Kod nekih osoba visak soli moze dovesti do zadrzavanja vode u organizmu, sto opet moze izazvati visok krvni pritisak i povecati rizik od srcanog i mozdanog udara, kao i ostecenja bubrega.
Нема коментара:
Постави коментар