Dobrodošli na blog efitnes


Počni da živiš zdravo! Budi FIT!

четвртак, 3. новембар 2011.

Za vitku liniju i zdrav život




Kako bismo sačuvali vitku liniju i zaštitili svoj organizam od mnogih bolesti, u svakodnevnoj ishrani treba voditi računa i o količini pojedene hrane, ali i o nekim drugim stvarima.

Rasporedite obroke

Treba naučiti (ne treba samo znati nego primenjivati) da u toku dana treba jesti tri obroka i dve užine, ali u manjim količinama, a ne dva ogromna obroka. Ravnomernom ishranom u toku dana raspoređujemo i unos i trošenje kalorija, dok neravnomernom ishranom šokiramo organizam i teramo ga da pojedenu hranu zadržava i pretvara u salo jer "ne zna kada je sledeći obrok i koliki će biti".

Ne punite tanjire

Prilikom sipanja hrane, vodite računa o tome da manje sipate, jer obično čovek po navici pojede onoliko hrane koliko ima u tanjiru. To znači da ćete, ako ste sipali manje hrane (i to uvek radite), u proseku pojesti manje u toku obroka.

Preskočite neki deo obroka

U našim krajevima su najpogubnije proslave i veselja, jer se onda servira sve kako red nalaže. Uobičajeno je da se na proslavama, svadbama, rođendanima, ispraćajima, dočecima - servira previše raznovrsne hrane. Običaj je da se servira: hladno predjelo, toplo predjelo, nekoliko salata, supa ili čorba, tri parčeta mesa, pečenje, voće i desert (kolač ili torta), a za piće aperitiv od nekoliko čašica, vino ili pivo i kafa... Sve to predstavlja pravu kalorijsku bombu koja je u normalnoj ishrani dovoljna za nekoliko dana, a ne samo za jedan obrok.

Preporučujemo da ne pojedete sve što vam iznesu, a ako sve hoćete da probate, onda od svega uzmite po jedan deo; ako ne, onda preskočite jedno predjelo i neko parče mesa, a od pića ne morate da popijete nekoliko čaša, već samo jednu. Nemojte jesti "da se ne baci", jer se te dodatne kalorije baš lepe na vaše salo, budući da ste pre toga uneli dovoljno neophodne hrane.

Serviranje

Ukoliko vi ili neko od ukućana ima problema sa viškom telesne težine, ponekad izbegnite "serviranje hrane kao u hotelu". Ukoliko je sve lepo servirano i uz obrok ima puno salatica, predjela, aperitiva, vina i deserata - onda će vas sve to za stolom naprosto terati da pojedete što više.

Male porcije

Iskustva i istraživanja pokazala su da se mnogo manje hrane pojede i pića popije ukoliko se jede hrana iz manjih tanjira i piće pije iz manjih čaša. Ako se tako organizujete, onda ćete pojesti manje hrane i zadržati vitku liniju.

Smanjite i količinu i "jačinu" hrane

U ishrani probajte da jedete iz manjih porcija i da servirate manje količine hrane. Na taj način ćete uneti u organizam i manje kalorija.

Trudite se da koristite manje masno meso, više ribe i više piletine. Stvorite naviku da koristite mlečne proizvode sa manjim procentom masnoće u sebi (mleko, jogurt ili sir sa manje masnoće), kako biste manje mlečne masti uneli u organizam. Za ukućane i goste ne treba servirati samo "markirane proizvode", jer obično ljudi budu fascinirani time pa jedu veće količine hrane od uobičajene (ili piju više "dobrog" vina ili "dobrog" piva).

Manje različite hrane na stolu

Sto ne treba pretrpati raznim đakonijama, jer to nagoni svakoga da proba od svega po malo. Ukoliko ima mnogo različite hrane na stolu, onda nesvesno probamo od svega po malo pa zbir bude sa dosta kalorija.

Grickalice i slatkiši, ako ih ima na stolu u većim količinama, mogu biti izvor mnogo kalorija, iako obrok nije u toku, naročito dok se razgovara sa gostima ili se gleda TV (utakmica ili film). Onda se nesvesno unese u organizam mnogo kalorija. Najopasnije su razne slane grickalice (čips, krekeri, smoki...) ili razni slatkiši (čokoladice raznih oblika, karamele ili bombone).

Ukoliko se već nešto nalazi na stolu, onda je poželjno da to bude voće ili povrće, jer jabuka, šargarepa, grožđe, kruška, banana neće biti "previše" za organizam.

Sakrijte slatkiše

Zdravije je da na stolu ili radnoj površini imate posudu sa voćem nego posudice sa grickalicama, bombonama, čokoladicama, grisinima, kikirikijem ili orasima.

Kada su na dohvat ruke, onda se slatkiši i grickalice češće uzimaju u ruke, a kada su manje dostupne, onda se ne setimo uvek da ih uzmemo.

Kulturne i sportske manifestacije

Zapadni stručnjaci su ustanovili da se "grickalicama iz kesice" u organizam unese mnogo više kalorija nego što smo svesni. Preporuka je: nemojte jesti grickalice na utakmici, u bioskopu, na koncertu, pored TV-a, u autobusu ili kolima. U takvim slučajevima, manje je opasno voće, žvaka ili flašica sa vodom.

Dijeta = zdravlje

Statističari su došli do zaključka da se ukoliko se vodi računa o količini pojedene hrane (stalno, a ne u talasima i samo povremeno, kroz rigorozne dijete), dolazi do vitke linije i stvara mnogo manje problema sa zdravljem (bolesti srca, bolesti krvnih sudova, šećerna bolest...).

1 коментар:

  1. Extra tekst, samo još da se posjeduje čvrst karakter i ovo neće biti problem....neko sve pročita i postavi opet glupo pitanje "šta imaš za skidanje stomaka". Nekima jednostavno nema pomoći.

    ОдговориИзбриши